2. nov. 2012

skapte behov ?

1   /    2

Fordi jeg har gått på en smell merker jeg ekstra godt hva som stresser og ikke. Jeg får også avdekket mekanismer som jeg har vært påvirket av over tid. F.eks er det en hårfin grense mellom inspirasjon og "to do".  Det samme gjelder informasjon. Å surfe på nettet gir absolutt BÅDE muligheter og utfordringer, slik jeg ser det. Den konituerlige strømmen av nyheter og informasjon gjør at jeg veldig fort kan føle at jeg henger etter, ikke er oppdatert, mangler kunnskap. Og jeg kan/må forholde meg til det som skjer i verden hele tiden. Jeg merker at jeg er nødt til å være mer bevisst og avgrense det. Ikke sjekke inn på nettaviser hver ledige stund, eller så fort jeg er litt rastløs. Å være oppdatert, når det gjelder internett, er jo et evighetsprosjekt eller "mission impossible" da. Som broren til Morten Ramm, @RammDAK, skrev på Twitter: "Havna litt bak skjema i dag. Guttungen skulle bare se ferdig YouTube."

En annen utfordring er inspirasjon. Jeg elsker å bli inspirert av det vakre andre har skapt, eller oppdage fine produkter eller gode løsninger. På den annen side så kan jeg føle at  "jeg har også lyst til....", "jeg må få få kjøpt dette", "jeg må forte meg å gjøre sånn", "jeg burde ha fikset det rommet"..... etc. etc.

Eksempelvis har jeg bare den siste halvtimen på nettet:
- sett reklame for maling på tilbud hos Maxbo ("varer ut morgendagen, jeg må passe på å rekke det")
- funnet en fin skjermsparer for november ("den hadde det vært fint å laste ned og få opp", "tenk at andre LAGER sånt, og bytter hver måned")
- kikket på bloggrollen min ("å, så mange som har nye innlegg. Det har jeg lyst til å se på" - ville tatt 45 min. minst å sett alt!?)
- vært innom nrk.no og forholdt meg til ulike temaer (bla. : "bruker jeg den beste fuktighetskremen?", "er han skyldig eller ikke?", "hva ville jeg gjort hvis strømmen ble borte flere dager?" og "skal jeg/ mine kremeres når vi dør?")

Det er mulig det bare er jeg som har et surrehue og er lett påvirkelig. Men hadde vært artig å vite om andre også ble litt stressa eller sliten av alt sånt. Hva gjør dette med oss og samfunnet vårt?

Når jeg er på hytta, i teltet, sammen med mennesker, eller i sofaen uten internett og TV så merker jeg hvor lite av inspirasjonen og informasjonen som egentlig betyr noe. Hvor lite jeg egentlig trenger for å ha det bra. Og at jeg i grunnen har det litt bedre når jeg ikke må VURDERE alt som flommer gjennom skjermen(e), og ikke minst mitt eget liv.

For selv om vi vet at andres liv ikke bare er slik det fremstilles på Facebook, Instagram og blogger, at man der ofte bare deler det mest positive og mest ryddige, så blir vi vel litt påvirket av det? Vurderer om vi har det dårligere, eller evt. bedre?

Og når jeg kikker rundt i blogger som skriver hvor de har kjøpt de fine tingene sine, eller på div. nettesteder ser reklame så blir det som å gå i byen hele tiden (ja, det er jo nettbutikker også). Og jeg tar (uten å være hlet klar over det) stilling til: "ønsker jeg meg dette, trenger jeg det, har vi råd, har vi plass, har jeg tid, rekker jeg det før jul?".

Jeg synes ikke alt var bedre før internett, jeg er bare i ferd med å oppdage hva det har gjort med meg og livet mitt. Og akkurat nå, som jeg er redusert, merker jeg at jeg må lære meg å bruke internett slik at jeg får inspirasjon, men med minst mulig slitasje. For det ER veldig fint å kikke rundt på alt det estetiske og kreative, og orientere seg på nyhets- og kulturfronten. Jeg koser meg med alle de vakre bildene i blogger og oppdateringer fra mine kjære på facebook.

Og det ultimale målet er kanskje som det står om "Peace" på det nye bildet mitt......?

Er det bare meg?

.

5 kommentarer:

Tessas design sa...

Det er ikke bare deg!! Jeg har tenkt de samme tankene som deg. Jeg jobber på data og er kreativ hele dagen. Og som en slags besettelse over alt jeg ikke har rukket å se/gjøre/kreere slår jeg på datamaskinen så fort jeg kommer hjem igjen også. Og der står den...med lys og lyd..hele tiden.

"Skal bare-sjekke noe" er en gjenganger maaange ganger om dagen. Og det er jo rart...at det beste jeg vet i hele verden er å være på hytta eller i båten, uten strøm og mobildekning, nyheter, oppdateringer osv. Jeg ELSKER å la være å forholde meg til alt dette. Men det må tvinges på meg...å være uten. Jeg kan jo velge selv. VELGE det bort til fordel for en god bok og null støy. Men jeg gjør det nesten aldri. Jeg tenker og ånder instagram-potensielle-objekter, bloggposter og annet som kan DELES.

Jeg tror maaange flere kommer til å havne der du er nå. Det blir den nye "folkesykdommen". Dessverre. Håper du føler deg bedre snart. Riktig god bedring!

Therese

Camilla Jørgine sa...

Ikkje noko anna å sei enn: enig!!

Anonym sa...

Så flotte refleksjoner - om viktige ting, som angår oss alle. Mye å reflektere videre over!
God helg, mammaklem <3

Anaruh sa...

Oj! Det er ikke bar deg - meg også i alle fall! Og jeg har virkelig ikke tenkt på ting slik som dette... Jeg er konstant sliten, alltid bakpå, føler meg ofte utilstrekkelig og føler at jeg mest av alt ønsker meg stillhet. Men når jeg har anledning til stillhet, så fyller jeg den altfor ofte med instagram, facebook, blogger osv...

Dette fikk meg veldig til å tenke, fru Kruse. Takk! Jeg skal tenke mer, og se om jeg kan gjøre noen endringer for å komme nærmere Peace-definisjonen din. For den likte jeg :)

Ha en fin helg!

Loppedilla sa...

Så bra skrevet! JA kjenner mæ igjen...Holder på i dette sekund... skal bare...