6. apr. 2014

Å skape endringer

1 /  2

Et nytt "Note to self":

Jeg må jo si at jeg ofte kan synes det er krevende å skape endringer. Å endre seg til å spise sjokolade hver dag er superlett, men andre endringer krever mer.

Mannen min har tydeligvis knekt noen koder der, for han bestemmer seg for noe og så utfører han det daglig, så lenge som han har til hensikt.

Jeg er relativt flink til å finne gode råd, tips, øvelser etc. men mindre flink til å implementere det som vaner og HOLDE på dem. Eks. trening: Jeg kan komme i gang, finne et trivselsnivå, kjenne at det gjør godt for helsa, holde hjulene i gang, litt…. For SÅ, når det begynner å gå av seg selv, og formen føles fin, smertene (en av motivasjonene) i skulder/nakke forsvinner, da slutter jeg å prioritere det og gjennomføre det. Jeg detter ut. Selv etter at jeg har avslørt dette mønsteret, så gjentar jeg "suksessen".

Jeg er flink til å lage skjemaer for hva som skal utføres når: avspenningsteknikker, matlaging (litt spesielle hensyn jfr. matintoleransen min), huske å drikke nok vann gjennom dagen, ta vitaminer, strukturere dager, arbeidsvaner etc. Men å følge disse skjemaene OVER TID, nope.

Jeg har også prøvd å føre skjema motsatt vei, med en blank "ukeplan" og markert hvilke av tingene jeg har fått gjort i l.a. dagen. Det kan være hyggelig å se hvor mye "riktig" man da tross alt har gjort den dagen eller uken.

Mange av disse metodene mine kan nok fungere. Men jeg har ennå ikke fått til så mye, som sagt, over (tilfredsstillende lang) tid.

Nå har jeg kommet over en artikkel som kanskje kan hjelpe meg videre.
Her står det bla. hvor lang tid det gjennomsnittlig tar for én vane å etablere seg:

1) Tidsaspekt
 "New studies show for a habit to be automatic it may actually take much longer than 30 days. A study led by Phillippa Lally, PhD, a psychologist at University College London, found that it actually took people 66 days (9.5 weeks) for a behavior to become automatic."
Og det er ikke så lurt å innføre for mange nye vaner om gangen.


2) Fokuser på og LIK prosessen. Målet er ikke alfa og omega.

(Eks. har du hatt mange fine skiturer om vinteren, og gjort det fordi du liker å gå på ski, så er det kanskje litt mindre skuffende om "målet, Birken" avlyses.) Så det hjelper jo å velge det man liker å utføre. Finne den treningsaktiviteten man trives best med, utføre det på de tidspunktene som fungerer best for meg, og gjøre det mest mulig lystbetont og lett å lykkes. Og sørge for nok mestring underveis. Eks. fungerer takknemlighetsloggen min godt fordi det er noe jeg synes er hyggelig å gjøre, og det passer fint å gjøre det før jeg skal sove.

Husk dessuten "70%-regelen". Fra pedagogikken har jeg nemlig lært at om eleven og jeg lykkes 70% i samspillet, atferdsendringen etc, så skal vi være 100% fornøyd. ( I PMTO sier man at barnet skal få belønning ved 70% mestring. Og hvis barnet samarbeider 70% av tiden skal vi være 100% fornøyd. ) Det samme kan vel gjelde oss!?3) "Cues" : sette frem påminnere, legge ting klart, "senke terskelen". Eks. legge ut yogamatten eller foamroallen kvelden før slik at det er lettere å huske og utføre øvelsene når man våkner.


Husk alle 3 ledd i  The "Habit loop": cue, routine, reward!Resten tror jeg artikkelforfatteren får si selv, her.
Og noe av det viktigste: være snill mot seg selv, ikke stresse med alt, finne stunder med ro og hvile også. "Go slow to go fast".
Lykke til, meg selv! Og til deg som evt. leser dette!Ingen kommentarer: